Plody podzimu jsou...

19. září 2010 v 12:12 | Atyiya |  ... fotila
... samozřejmě jeřabiny.
Snažím se vybavit si, k čemu jsou jeřabiny dobré a co se s nimi děje po dozrání... sezobou je ptáci? Nebo je někdo sbírá a suší? To asi ne... no já jsem městská holka, takže mi budete muset poradit :o)


.


.


.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Pozor... letí včela!

Bzzzz...
Auu!

Komentáře

1 karaipuku karaipuku | E-mail | Web | 19. září 2010 v 12:31 | Reagovat

Tak co s nimi asi moc neporadím,sám jsem městským chovancem,při pohledu na ty krásné fotografie mi je vyskočila vzpomínka na moudrého člověka

Pod tmavočervenými jeřabinami
zahynul motýl mezi karabinami,
zástupce pro týl šlápl na běláska....

Ale tuším,že babička vyráběla nějaké víno

2 Bels Bels | Web | 19. září 2010 v 12:38 | Reagovat

No já jsem holka z vesnice a stejně to nevím :-D

3 lea lea | Web | 19. září 2010 v 14:25 | Reagovat

Tak ty jsem u nás snad ještě neviděla.
Ale pamatuju si, že ještě minulý rok jsme je trhali a z nudy jsme je po cestě domů rozhazovali všude kolem.
Asi jsme si mysleli že je to k něčemu dobrý. :D

4 Zuzka Zuzka | Web | 19. září 2010 v 14:39 | Reagovat

Noo...my máme jeřabinu na zahradě na chalupě :) Plody mi vůbec nechutnají a to v žádné podobě a už vůbec né, když je babička dává do cukroví, aby jen tak nepopadaly :D Letos ale přišel soused, že by si chtěl pár natrhat, protože na něj loví ryby...ostatní pak sezobou ty ptáci :) Jinak moc pěkné fotky :)

5 pavel pavel | Web | 19. září 2010 v 15:00 | Reagovat

je to na fotce hezky obsypané, na zavařeninu asi, ale podle toho jak dneska žijí lidé, raději ji jdou kouput do obchodu než se s tím dělat...
hezkej den, jedu pryč, ale večer si přijdu si s tebou popovídat :-)

6 Lucka Lucka | Web | 20. září 2010 v 12:38 | Reagovat

Jeřabiny se liší kus od kusu podle stromu, na kterém rostou. Každý strom má geneticky daný obsah pektinových látech v jeřabinách. Takže na některém rostou jedlé, na jiném jsou leda pro ptáky. A když najdeš ten jeřáb se sladkýma jeřabinama, můžeš dělat marmeádu, kompot, želé, sirup, víno a určitě by se našla ještě spousta možností. :-)

7 Lucka Lucka | Web | 20. září 2010 v 12:41 | Reagovat

[6]: Jo a taky slivovice, na tu jsem úplně zapomněla! Ale jsem si jista, že rozhazovat je kolem cesty je pěkná blbost. Nejsme jediní, kdo chce v zimě jíst. ;-)

8 Alatariel Alatariel | Web | 20. září 2010 v 14:54 | Reagovat

jsou jedlé a údajně zdravé, dá se z nich připravit téměř cokoli, od marmelád po zavařeniny, ale jestli se je někdo chystáte jíst syrové tak bych doporučovala menší množství, přeci jen všeho moc škodí, je to taková přírodní lékarna zadarmo ovšem ty od silnic, no nevim, nevim :-D  jinak krásné fotky

9 bb bb | 26. září 2010 v 21:03 | Reagovat

Ahoj :-)) , jeřabina je velice dobrá k léčení střevních potíží...také se z ní vyrábí víno, ale nejlepčí je usušená a jak všichni si víme je to krásná podzimní ozdoba...:-).

10 Čokoℓádová žabka Čokoℓádová žabka | Web | 28. září 2010 v 21:46 | Reagovat

Moc moc moc pěkné, líbí se mi ty barvičky, mm :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama